Help! Mijn Hoogbegaafd Kind is Schoolziek: Wat Nu?

Boos kijkend hoogbegaafd kind

Wanneer je hoogbegaafd kind bijzonder gedrag vertoont of veel klachten heeft, zowel fysiek als psychisch, is het cruciaal om dit serieus te nemen. Het is niet zomaar ‘even geen zin hebben’, er speelt meer. Misschien ben je niet voor niets op deze website terechtgekomen. Thuis zijn er mogelijk geen opvallende zaken, maar signalen van school zijn alarmerend.

Is Jouw Hoogbegaafd Kind Echt Schoolziek?

Je kind is oprecht schoolziek, maar niet op de manier van ‘gewoon geen zin hebben’. Het is tijd voor actie. Stap één: meld de symptomen bij de huisarts en bespreek alles in detail. Vergelijk dit met een burn-out bij volwassenen. Net zoals bij een burn-out is rust cruciaal; voor een kind is dit nooit op school. Laat het eerst helemaal niks doen.

Op weg naar Herstel

Tijdens herstel is het essentieel dat je kind dingen doet waar het blij van wordt. Beweging kan de ontwikkeling stimuleren, niet specifiek gericht op schoolwerk. Samen wandelen of fietsen kan helpen, omdat de stap om alleen te gaan soms te groot is. Belangrijk: zie elke kleine stap als een succes en vier dit.

Betrokken Instanties

Heb je al instanties benaderd? Onderwijsconsulenten en gedragsdeskundigen kunnen helpen. Is het samenwerkingsverband al ingeschakeld? Bel de leerplicht als je kind regelmatig thuisblijft. Het jeugdteam kan ondersteuning bieden, en blijf de huisarts informeren over het welzijn van je kind.

Communicatie en Stappen

Wanneer je met verschillende instanties communiceert, deel alleen wat cruciaal is voor het welzijn van je kind. Ervaar je weerstand? Overweeg professionele hulp van specialisten die het verhaal kunnen vertellen en serieus worden genomen.

Belang van Documentatie en Mentale Kracht

Houd alles gedocumenteerd. Het is van vitaal belang om inzicht te hebben in gesprekken en afspraken. Probeer zakelijk te blijven, ook in emotionele situaties. Houd de regie in eigen hand en laat je niet dwingen tot stappen waar je het niet mee eens bent, maar doe dit redelijk.

Zoek naar Oorzaken en Oplossingen

Zoek naar de oorzaak van de situatie en wat er kan veranderen om herhaling te voorkomen. Thuiszitters zijn geen taboe; het is jouw plicht als ouder om de zorg voor je kind serieus te nemen.

Taboe op Thuiszitters Doorbreken

Het blijft een taboe om een thuiszittend kind te hebben. Ouders voelen soms druk om hun kind naar school te sturen, ook al weten ze dat het niet goed gaat. Begrijpelijk, maar het welzijn van je kind gaat voor alles.

Het is wettelijk jouw plicht om de zorg voor je kind serieus te nemen, en zorg gaat voor onderwijs. Laten we begrip en steun vinden bij elkaar.

Doe een Beroep op Onze Ondersteuning!

Heb je behoefte aan ondersteuning bij de besproken problemen? Stichting Innovators staat voor je klaar. Neem contact op met de stichting voor een gratis eerste consult. Verdere consultaties beginnen vanaf €50, maar het eerste gesprek is kosteloos. Onze consulten kunnen plaatsvinden via telefoon, videoverbinding of op locatie. Voor afspraken op locatie geldt een extra vergoeding, samen met een kilometervergoeding. Bij Stichting Innovators bieden we ondersteuning om jou en je kind te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een eerste stap naar verandering!
Voornaam
Achternaam
E-mail *
Telefoon
Bericht
Privacybeleid *

Inhoud