Euforisch In plaats van blij, woest in plaats van boos, enorm verdrietig in plaats van teleurgesteld, paniek in plaats van angst. Zomaar wat voorbeelden van de intense belevingswereld van veel mensen met een hoogbegaafdheid’s profiel, of hoog sensitiviteit.
Belangrijk om te weten is dat de belevingswereld oprecht anders is dan die van normaal begaafde en of normaal sensitieve mensen. Waarbij het voor de één voelt als een lichte aanraking kan het voor een ander oprecht voelen als een beknelling!
Omdat we van de buitenkant vaak niet kunnen zien hoe iemand in zijn bedrading zit is het belangrijk om nooit te oordelen over de emotie van de ander! Erkenning is belangrijk! Evenals de ruimte voor de emotie. Het mag er zijn! Het is oké!
Waar Je ze wel in mag helpen is het benoemen dat het een emotie is die vanzelf weer overgaat of zal afzwakken. Dit uiteraard alleen wanneer de emotie de persoon in de weg zit. In die hoedanigheid is het fijn om emoties te leren reguleren. Evenals de momenten waarop de emotie echt niet kan. Bijvoorbeeld omdat je er je werk of school niet door kan uitoefenen.
Dan is het extra belangrijk om de spanning te gaan leren herkennen. Wanneer je hem herkent kun je onderzoeken wat je triggered. Als je weet wat je triggered kan je daar vooraf naar handelen, Of te anticiperen wanneer het je gebeurd.
Wanneer iemand te hoog in zijn window of tolerance zit is het buiten zijn optimale spanningsgebied. Bijvoorbeeld kan zijn: paniek, impulsiviteit, over alertheid enzovoorts. Op zo’n moment reageert de persoon door te vechten, vluchten, bevriezen en in dit geval soms ook extreem aan te passen.
Wanneer iemand onder de window of tolerant zit voelt iemand zich afgestompt, onderdanig, afgesloten, gevoelloos of lusteloos. Ook hier kan, wanneer je weer binnen de Window zit, onderzoek gedaan worden naar wat er nodig is qua uitdaging/vernieuwing/diepgang om dit te proberen te voorkomen.
Een ding moet je in ieder geval weten! Wanneer iemand te hoog of te laag buiten de window of tolerance zit kan je die persoon niet bereiken met woorden.
Er moet dan eerst ruimte zijn voor dit gevoel. Pas wanneer het gevoel neutraliseert en weer binnen de window of tolerance komt is er een gesprek mogelijk.
Hoe help je iemand met die extreme emoties? Door het voor te leven! Geniet van de mooie kanten! Schaam je niet voor de tranen van geluk of passie. Wees niet te hard in je oordeel naar jezelf! Niet als je in een boosheid een domme actie had, niet op enig ander moment. Uiteraard mag je benoemen dat het niet handig is maar oordeel hier over niet te hard naar jezelf.
Verder kan je op het gebied van emotieregulatie de ander helpen door vragen te stellen wanneer het bereikbaar is zoals: waar word je blij van? Wat geeft je energie? Waar kom je door tot rust? Zomaar wat voorbeelden.
Meer weten? Of begeleiding nodig?
Neem contact op!